Blogg

Har du tappat bort dina bilnycklar och vad kan du göra då?

Bilnycklar

Har du tappat bort dina bilnycklar och vad kan du göra då? Det beror delvis på om bilnycklarna har blivit stulna eller om du har tappat dem. Om du blivit bestulen ska du polisanmäla stölden. Polisanmälan är också nödvändigt ifall det skulle bli ett försäkringsärende, till exempel om tjuven även stulit bilen och kanske åsamkat skador på fordonet.

Om det är du själv som tappat nycklarna behöver du såklart inte blanda in polisen. Beroende på vilken bilförsäkring du har tecknat kan kostnaden för nya bilnycklar ingå i försäkringen. I alla fall om du har helförsäkring med sk ”all risk”. Om du däremot har en halvförsäkring är det inte säkert att du får ersättning från försäkringsbolaget. Kolla dina försäkringsvillkor eller kontakta ditt försäkringsbolag.

Snabb hjälp med nya bilnycklar

Oavsett om du får ersättning från försäkringsbolaget, eller inte, behöver du såklart skaffa nya nycklar. Det gör du allra snabbast och enklast genom att kontakta A6 Lås & Larm.

A6 Lås & Larm hjälper dig med allt som har med bilnycklar att göra. Om du slarvat bort dina nycklar, behöver extra nyckel eller reparera en bilnyckel. Det gäller även för sk ”keyless bilnycklar”.

Eftersom de flesta nyare bilmodeller har elektronisk startspärr, räcker det inte med att bara skaffa en ny nyckel. Den måste nämligen programmeras för att fungera. Det enklaste alternativet är att anlita en firma som kan lösa problemet på plats där bilen står genom att ta med nya nycklar och programmera nycklarna i bilens databoxar. Andra alternativ är att bärga bilen till en billåsfirma, eller att firman skickar nya nycklar och att du själv programmerar databoxarna enligt medföljande instruktioner. Eller det omvända – att du skickar databoxarna till billåsfirman.

A6 har de flesta typer av bilnycklar på lager och sofistikerade verktyg för att snabbt kunna hjälpa dig. Nya bilnycklar kan även kopieras på distans. Priset för en ny bilnyckel varierar mycket beroende på bilmärke, årsmodell och var i landet du befinner dig. Kontakta A6 Lås & Larm för ett snabbt svar på kostnad.

Omfattar vagnskadegaranti plåt och lack?

Det är många som undrar om plåt- och lackskador täcks av vagnskadegarantin. Vad händer om någon repar lacken på din nya bil? En buckla på parkeringen – täcks den av garantin? Vi reder ut begreppen. Efter att ha hört efter med Ek Bil & Plåt AB fick vi klarhet i hur det ligger till.

Bilverkstad - man står vid en bil

Vad är vagnskadegaranti?

Vagnskadegaranti är en typ av garanti som alla nya bilar har. Denna garanti kallas ibland även för personvagnsgaranti. Förutsättningen för att bilen ska ha vagnskadegaranti är att du köpt bilen av en svensk generalagent. Det vanliga är att garantin gäller i tre år från registreringsdatumet. När du köper bilen får du ett garantibevis.

Vagnskadegarantin täcker skador som uppstår genom olycka – även singelolycka. Dessutom får du ersättning från skador från yttre olyckshändelse. Skulle någon slå sönder bilen på parkeringsplatsen på natten gäller alltså vagnskadegarantin även då.

Utöver vagnskadegaranti behöver du köpa till en trafikförsäkring för att få framföra fordonet. Köper du dessutom till en halvförsäkring (även kallad delkaskoförsäkring) har du fullständigt skydd. När vagnskadegarantin är på väg att upphöra får du som regel ett meddelande från försäkringsbolaget om att garantin är på väg att gå ut. Då får du även ett erbjudande om att teckna vagnskadeförsäkring.

Vagnskadegaranti eller vagnskadeförsäkring?

Vad är då skillnaden mellan vagnskadegaranti och vagnskadeförsäkring? En vagnskadeförsäkring är vad man till vardags kallar för helförsäkring.

För dig som konsument är det i princip ingen skillnad mellan vagnskadeförsäkring och vagnskadegaranti. Har du skaffat trafikförsäkring och halvförsäkring ger vagnskadegarantin samma skydd som motsvarande vagnskadeförsäkring.

Rent tekniskt är ändå vagnskadegarantin en garanti och inte en försäkring. Det har prövats i domstol. För generalagenten innebär det fördelen att premien blir billigare eftersom den då är momsfri.

Lack- och plåtskador ingår i vagnskadegarantin

Om det uppstår skador på plåt och lack på din bil medan vagnskadegarantin gäller kan du få ersättning för reparation. Den främsta haken är ifall självrisken är så pass hög att du själv får stå för en stor del av kostnaden för reparationen. Vilken självrisk som gäller beror på vilket bilmärke det är. Om det handlar om rost i kaross och underrede är det istället rostskyddsgarantin som gäller. Men för att gå tillbaks till frågan i inledningen. Repar någon bilen på parkeringen täcker vagnskadegarantin kostnader för att lacka om de skadade delarna av plåten.